About

Thursday, December 15, 2016

kehamilan ku- Part 4 Persediaan yang biasa dilakukan sebelum bersalin





 

Tik Tok Tik Tok... dah hampir 9 bulan sekejap jer rasa sudah sampai masa untuk melahirkan. Fasa baru bakal bermula jadi siapkan diri anda.

Persediaan yang biasa dilakukan sebelum bersalin seperti biasa beli pakaian bayi, pampers, alat mandi, tilam, bantal, selimut, minyak angin dan sebagainya. Apabila makin dekat dengan hari bersalin beg hospital perlu sudah siap sedia sebagai persediaan apabila tanda-tanda bersalin sudah tiba. Saya dahulu masa mengandung 7 bulan sudah mula siapkan beg hospital excited sebab anak sulung kemudian mengandung kali kedua masuk 8 bulan baru saya siapkan beg hospital.

Keperluan bayi biasanya akan saya beli awal semasa perut masih belum besar dan masih berdaya untuk shopping, jika lambat beli takut nanti sudah tidak larat hendak berjalan lama-lama. Biasanya saya yang akan beli barang-barang bayi sebab dahulu saya bekerja dekat dengan shopping mall. Hujung minggu baru keluar dengan suami untuk beli barang-barang yang lain. Kami akan beli sedikit demi sedikit macam bulan ni cari baju dahulu kemudian bulan depan cari pampers pula, ada perancangan. Kalau hendak beli semua sekaligus berlubang poket nanti, kami akan cari tempat yang ada promosi supaya dapat berjimat terutamanya pampers.

Senarai barangan bayi :
  1. Baju dan seluar panjang
  2. Baju dan seluar pendek
  3. Barut
  4. Pampers
  5. Wet tissues
  6. Stokin dan sarung tangan
  7. Selimut (boleh digunakan sebagai bedung juga)
  8. Bedung (Saya beli bedung yang moden supaya senang digunakan )
  9. Alat mandian dan tuala
  10. Minyak angin (untuk elakkan kembung)
  11. Tilam dan bantal
  12. Botol susu
  13. Puting (ini optinal saya beli sebagai standby semasa kembar takut tak boleh handle, tetapi dorang tak nak pun)
Saya akan buat senarai barang apa yang perlu dibeli, semasa mengandung kali kedua kami kurang beli baju baru sebabnya baju anak pertama banyak yang masih elok. Senarai barangan itu penting supaya tidak ada barang yang lupa dibeli kerana semasa pantang nanti seeloknya semua barangan sudah ada nanti susah pula hendak mencari sebab sedang berpantang. Sibuk membeli barangan bayi, barang untuk ibu jangan lupa yer seperti jamu atau ubat semasa berpantang, barut, pilis, stokin tebal dan upah orang berurut. Berpantang itu penting bagi saya lah kerana itulah masa untuk kita sembuhkan dan kembalikan kecergasan badan selepas mengandung dan bersalin. Semasa anak pertama saya gunakan maternity pad tetapi semasa bersalin kali kedua saya lebih selesa gunakan pad biasa tetapi jenis overnight. 

Senarai barangan ibu:
  1. Set berpantang (selalunya semua sudah lengkap dengan jamu, pilis dan lulur)
  2. Barut
  3. Stokin tebal
  4. Tempah makcik urut
  5. Sweater atau baju tebal
  6. Kain batik atau skirt atau seluar yang selesa (bagi yang bersalin normal tidak digalakkan pakai seluar kerana jahitan)
  7. Pad (saya gunakan overnight pad untuk heavy flow)
  8. Nursing bra
  9. Pam susu (untuk pam EBM buat stok)

Beg untuk hospital pula pastikan barangan penting ada didalamnya contohnya pampers dan baju anak. Tidak perlu bawa banyak sangat kerana nanti takut membebankan, pengalaman saya selalunya tinggal dihospital dalm 2 atau 3 hari kalau tiada masalah. Jika ibu dan bayi perlu ditahan lebih lama minta suami atau ahli keluarga terdekat bawakan barang keperluan tambahan. Saya share list beg hospital saya dahulu.

Barang bayi:
  1. Baju bayi 4 pasang
  2. Stokin dan sarung tangan 4 pasang
  3. Sarung kepala
  4. Pampers (10 keping)
  5. Alat mandi
  6. Tuala 
  7. Selimut
  8. Bantal (kalau mahu)
  9. Minyak angin
  10. Wet tissues
Barang ibu :
  1. Kad Pengenalan dan buku rekod hamil.
  2. Baju tshirt, kain batik (selepas daftar ibu diarahkan tukar pakai kain batik)
  3. Pakaian dalam (seeloknya bawa nursing bra kerana selepas bersalin senang hendak susukan anak)
  4. Panties (saya bawa yang disposable punya sebab jika kotor terkena darah boleh terus buang, dekat dalam wad susah hendak cuci kut)
  5. Pad (Jenis overnight untuk heavy flow)
  6. Tudung
  7. Stokin
  8. Charger handphone
  9. Satu bekas kecil ESP dan shaker (senang hendak bancuh nanti)
  10. Repack beberapa vitamin (zinc, vitamin c, b complex dan vitalea)
  11. Buku (takut nanti bosan)
  12. Mathurat (daripada termenung baik berzikir bagi hilang nervous)
  13. Tuala
  14. Alat Mandi
  15. Selipar
Lagi banyak barang ibu dari barang baby kan hehehe...ini list saya tetapi ibu-ibu boleh buat senarai ikut keperluan sendiri. Saya ambil Set Berpantang Shaklee sebab itu saya repack ESP, Zinc, Vitamin C, B Complex dan Vitalea tetapi jangan salah faham yang saya tidak berpantang secara tradisional. Saya masih lagi bertungku, mengurut, berbarut dan berpilis cuma jamu saya kena berhati-hati kerana saya berdarah O dan jenis darah ini anak selalunya kuning. Pengalaman saya semua anak saya kuning dan prolong jaundies walaupun saya kepingin hendak makan jamu tetapi tak boleh. Jadi saya makan jamu selepas abis pantang dan anak sudah tidak kuning lagi.


Okey persediaan daripada segi barangan sudah settle, dari segi kerohanian pula ibu-ibu sudah ready menjalani kehidupan dengan baby baru. Bagi 1st time mommy mungkin akan rasa gabra campur excited campur yakin semua perasaan bercampur gaul kerana hendak tempuh kehidupan yang baru. Bagi ibu yang sudah mempunyai anak mungkin akan rasa risau bagaimana hendak menguruskan anak-anak bersama baby baru. Apa yang paling penting sekali adalah kesabaran, itu adalah kunci segalanya. Bukan mudah menguruskan baby baru tetapi ingat Allah tidak berikan kita anugerah terindah ini jika kita tidak boleh menguruskannya. Anak adalah anugerah serta dugaan daripada Allah.


Bagi yang muslim perbanyakkan membaca Al-Quran dan berzikir supaya lebih tenang dan bersedia menghadapi segala kemungkinan. Bagi yang non-muslim banyakkan bertafakur dan tenangkan fikiran kerana stress atau anxiety boleh membuatkan ibu-ibu lebih tidak bersedia dan takut. Rilek sahaja. Keluar bersiar-siar jumpa dengan keluarga dan kawan-kawan enjoy your life. 


Bagi ibu-ibu yang bakal bersalin kelak, jangan takut jangan risau hadapi dengan tenang insya allah semuanya akan selamat dan dipermudahkan.

Thursday, November 3, 2016

KehamilanKu Part 3 - Alahan

Assalamualaikum semua.... huhuuhuhuhu.. cerita pasal Alahan pulak,,, alahaiiii..... masa first2 6 minggu pertama... gatal sngt mulut Cik Anisa ckp eh, x mabok pon.. erm.. ok je.... mcm bangga sngat..
Eh.. masuk minggu ke 8 start x lalu makan... asyik pening kepala je.. demam..... yang paling susah .. x boleh masuk bilik air time ptg ngn mlm.. penyelesaian yang Cik Anisa lakukan... x mandi petang.... tau x X mandi petang... nk berwudhuk pon pergi cari air kat luar.. kalau Cik Anisa degil Jugak mandi petang komfirm muntah2 smpai lembik... huhuhuhuu... pastu bile time2 ni ramai pulak kawan2 tempat keje yg kawen... pegi la... tau x apa yg jadi.. nmpak je nasi minyak.. muaaknye tekak... pastu paksa mkn... sebb lapa.. x lama lepas makan muntah sebanyak2nya... alahai... :( .. banyak kali mc.. sebb demam... huhuhuhuh
 kesimpulannya.. jgn belagak... kan da kena... huuhuhuhuh

Friday, August 26, 2016

Kehamilanku Part 2- Buku Pink

Assalamualaikum,, lamanya rasa x update entry internet problem da 2 bulan.. sedih sngt2... 12.6 .2016 aritu adalah tarikh temujanji Untuk Buat Buku pink ... time ni bulan puasa tp Cik Anisa x puasa pon.... diasebbkan suami dan mak mentua yang x galakkan Cik anisa Untuk berpuasa... Dugaan betul masa bulan puasa hari tu ... Asyik Nk pitam je ..
       Sampai klini desa tanjung labuh, lebih kurang pukul 8.30 pagi... terus jumpa Nurse kat situ then ckp nk buat buku pink.. Ucapan pertama yang Cik Anisa Dapat "tahniah"... berseri2 muka.. anak first ya.. heheheheheheheeh.. Bunga2 hati kita.. ye lah sapa x rasa bahagia bila org dok ckp tahniah2 kat kite...
       Perkara First yang kita kena buat masa bukak buku pink . Cek berat ,cek ketinggian,cek darah tinggi
.. first time kena ambik darah untuk cek HB (Hb atau hemoglobin merupakan salah satu bentuk protein yang terdapat dalam sel-sel darah merah yang kaya akan zat besi. Fungsi dari hemoglobin sendiri adalah sebagai pengikat oksigen yang terhirup oleh saluran pernafasan yang nantinya akan disebarkan keseluruh bagian tubuh.) Alhamdulillah kepekatan darah Cik Anisa 13.. Normal sepatutnya atas dari 10.. kencik manis pon xde gula cuma 4.2 shja x tinggi... alhamdulillah lega rasa.. kemudian Cik Anisa diminta baring untuk cek pertu pula kemudian Nurse buat ujian cek dada untuk memastikan tiada ketulan dibahagian dada..Lepas semua selesai... Nurse bagi sikit penerangan,... xlama tu siaplah buku pink Cik Ansia
Antara pnerangan yang Cikanisa Ingat la:-
  • Berkaitan Permakanan
  • Morning sickness
  • Pendarah Ketika Hamil
  • Senaman
  • Larangan Ketika Hamil
  • Tanda2 Sawan ketika hamil
Nak Balik lepas salam2 nurse sempat pesan jaga diri baik2 ,jangan buat kerhja2 berat.. N nnati dia akan dtg kerumah untuk buat lawatan ke rumah...
yeah settle buat buku pink


Tuesday, May 17, 2016

Kehamilan ku part 1

Assalamualaikum... hai semua
Tajuk entry pagi ni... happy sngt2 cik Anisa tau kenpa
ye la.. bulan lepas cik Anis keguguran... alhamdulillah takdir Allah sapa yang tau
anugerah terindah buat cik Anisa bulan ni cik Anisa di sahkan pregnant semula

    Asalnya cik Anisa saja je test upt tu.. sebb hati cik Anisa kuat kata cik Anisa pregnant
bila cek UPT naik  double line tp samar je.. menanggis Cik Anisa time tu..
                                             
5.5.16
            



 Happynya walaupon x confirm Cik Anisa yakin Cik Anisa Pregnant.. Walaupon Piyed X due lagi.. Tp Naluri tu yang kuat.. Lepas 3 hari cik Anisa terus cek.. Naik line tp samar.. 10.5.16 Cik Anisa cek lg
Alhamdulillah naik double line yg terang benderang...



heheh HAPPY.. Sujud Syukur
Senyum senyum masuk bilik.. suami cakap kenapa perangai pelik... tunjuk la UPT kite .. Happy je muka dia.. Terus dia nak ajak g klinik tp Cik Anisa ckp Ahad nanti la time cuti arini nk keje.. . Nampak x degilnye kat situ..
       Keje macam biasa.. badan lesu je.. tibe2 pukul 11.. start badan mengigil. start nk pitam.. badan rasa nk demam.. terus la kawan opis anta balik.. Terus Cik Anisa tido.. selubung satu badan.. pukul 1 suami balik.. terus ajak g klinik ( paksaan) . Terus nanggis x nk pegi,.. sebab badan x larat, suami pujuk2 akhirnya akur..
      Sampai klinik ambik nombor x tunggu lama... terus masuk bilik doktor.. doktor cek jantung lemah.. demam x panas sangat.. last2 doktor cakap cuba cek air kencing.. mana tau awak hamil semula.. Cik Anisa baru teringat pasal upt Cik Anisa then tunjjuk kat Doktor.. Then pegi makmal Cek Air kencing.. lama tunggu keputusan sekali bila keputusan keluar.....

TARRRRRAAAAAA !!!!!!!!!
Yeah betul kan naluri IBU CIk Anisa Alamdulillah... NExt Apoiment 12.6.16 buat buku pink...
happynya bila doktor ckp tahniah.. Kalini Ibu janji akan jaga awak elok2.. Ibu Xkan stress mcm yg first tu.. Amin YA Allah kau makbulkan doa kami suami Isteri ..