About

Friday, August 26, 2016

Kehamilanku Part 2- Buku Pink

Assalamualaikum,, lamanya rasa x update entry internet problem da 2 bulan.. sedih sngt2... 12.6 .2016 aritu adalah tarikh temujanji Untuk Buat Buku pink ... time ni bulan puasa tp Cik Anisa x puasa pon.... diasebbkan suami dan mak mentua yang x galakkan Cik anisa Untuk berpuasa... Dugaan betul masa bulan puasa hari tu ... Asyik Nk pitam je ..
       Sampai klini desa tanjung labuh, lebih kurang pukul 8.30 pagi... terus jumpa Nurse kat situ then ckp nk buat buku pink.. Ucapan pertama yang Cik Anisa Dapat "tahniah"... berseri2 muka.. anak first ya.. heheheheheheheeh.. Bunga2 hati kita.. ye lah sapa x rasa bahagia bila org dok ckp tahniah2 kat kite...
       Perkara First yang kita kena buat masa bukak buku pink . Cek berat ,cek ketinggian,cek darah tinggi
.. first time kena ambik darah untuk cek HB (Hb atau hemoglobin merupakan salah satu bentuk protein yang terdapat dalam sel-sel darah merah yang kaya akan zat besi. Fungsi dari hemoglobin sendiri adalah sebagai pengikat oksigen yang terhirup oleh saluran pernafasan yang nantinya akan disebarkan keseluruh bagian tubuh.) Alhamdulillah kepekatan darah Cik Anisa 13.. Normal sepatutnya atas dari 10.. kencik manis pon xde gula cuma 4.2 shja x tinggi... alhamdulillah lega rasa.. kemudian Cik Anisa diminta baring untuk cek pertu pula kemudian Nurse buat ujian cek dada untuk memastikan tiada ketulan dibahagian dada..Lepas semua selesai... Nurse bagi sikit penerangan,... xlama tu siaplah buku pink Cik Ansia
Antara pnerangan yang Cikanisa Ingat la:-
  • Berkaitan Permakanan
  • Morning sickness
  • Pendarah Ketika Hamil
  • Senaman
  • Larangan Ketika Hamil
  • Tanda2 Sawan ketika hamil
Nak Balik lepas salam2 nurse sempat pesan jaga diri baik2 ,jangan buat kerhja2 berat.. N nnati dia akan dtg kerumah untuk buat lawatan ke rumah...
yeah settle buat buku pink


Tuesday, May 17, 2016

Kehamilan ku part 1

Assalamualaikum... hai semua
Tajuk entry pagi ni... happy sngt2 cik Anisa tau kenpa
ye la.. bulan lepas cik Anis keguguran... alhamdulillah takdir Allah sapa yang tau
anugerah terindah buat cik Anisa bulan ni cik Anisa di sahkan pregnant semula

    Asalnya cik Anisa saja je test upt tu.. sebb hati cik Anisa kuat kata cik Anisa pregnant
bila cek UPT naik  double line tp samar je.. menanggis Cik Anisa time tu..
                                             
5.5.16
            



 Happynya walaupon x confirm Cik Anisa yakin Cik Anisa Pregnant.. Walaupon Piyed X due lagi.. Tp Naluri tu yang kuat.. Lepas 3 hari cik Anisa terus cek.. Naik line tp samar.. 10.5.16 Cik Anisa cek lg
Alhamdulillah naik double line yg terang benderang...



heheh HAPPY.. Sujud Syukur
Senyum senyum masuk bilik.. suami cakap kenapa perangai pelik... tunjuk la UPT kite .. Happy je muka dia.. Terus dia nak ajak g klinik tp Cik Anisa ckp Ahad nanti la time cuti arini nk keje.. . Nampak x degilnye kat situ..
       Keje macam biasa.. badan lesu je.. tibe2 pukul 11.. start badan mengigil. start nk pitam.. badan rasa nk demam.. terus la kawan opis anta balik.. Terus Cik Anisa tido.. selubung satu badan.. pukul 1 suami balik.. terus ajak g klinik ( paksaan) . Terus nanggis x nk pegi,.. sebab badan x larat, suami pujuk2 akhirnya akur..
      Sampai klinik ambik nombor x tunggu lama... terus masuk bilik doktor.. doktor cek jantung lemah.. demam x panas sangat.. last2 doktor cakap cuba cek air kencing.. mana tau awak hamil semula.. Cik Anisa baru teringat pasal upt Cik Anisa then tunjjuk kat Doktor.. Then pegi makmal Cek Air kencing.. lama tunggu keputusan sekali bila keputusan keluar.....

TARRRRRAAAAAA !!!!!!!!!
Yeah betul kan naluri IBU CIk Anisa Alamdulillah... NExt Apoiment 12.6.16 buat buku pink...
happynya bila doktor ckp tahniah.. Kalini Ibu janji akan jaga awak elok2.. Ibu Xkan stress mcm yg first tu.. Amin YA Allah kau makbulkan doa kami suami Isteri ..


Friday, April 15, 2016

Positif 5 week

Assalamualaikum semua.. harini cik anisa xde semangat da.. cik anisa x kuat da.. 8.4.16 aritu hari yang buat cik anisa betul2 gembira mana xnya bila kita buat test upt naik 2 line.. terkejut diri ni.. then terus menerus cek smpai 6 kali mmg naik double line.. g keje mcm biasa.. masak, mnjahit.. lepas tu 10.4.16 keluar darah coklat g klinik ckp cik anisa pregnant 5 week.. happynya kami suami isteri hadiah hari lahir buat cik anisa dan suami.. almaklum la cik anisa lahir 3/4 suami pulak 5/4.. gembira x terkata.. esoknya still bleeding lg.. cik anisa g keje cam biasa.. sebb doktor ckp kdg normal.. darah semakin bnyak.. muka cik anisa pon makin pucat.. pagi2 sebelum g keje.. cik anisa rasa mmg x larat sngt.. so g hospital doktor cek scan.. positif pregnant tp sangt lemah... ya.allah sedihnya hati cik anisa.. sekrg ni doktor tunggu 2 week untuk perkembangan baby.. kalau baby x membesar dgn baik.. doktor bg ubat turun darah.. means gugur.. doakan cik anisa ye... sedihnya tuhan je la yg tau.. kesian suami.. :(
 ya.allah tuhan yang maha agong.. jika kali ini bukan rezeki ku.. aku redha.. jika kali ini masih ada rezeki itu untuk aku... selamatkanlah janin di dalam rahimku ini.. bglah aku peluang untuk merasai nikmat sebagai seorang ibu.. sesungguhnya engkau tuhan maha mengetahui apa yang terbaik buat ku dan suamiku..

Friday, May 17, 2013

tutorial membuat Eyeliner mengunakan eyeliner Mac

Salam. semua lama da cik anisa x buat tutorial make up kan.. arini cik anisa buat tutorial lukis eyeliner
mengunakan eyeliner gel..
mesti ramai tahu kan.. eye liner gel tu cm ni

Nak lukis eyeliner gel ni senang je tau cuba korang tengok gambar kat bawah ni


kenapa cik Anisa suka guna Eyeliner gel :-
*eyeliner gel tahan lama
*eyeliner gel susah Tanggal lebih 8 jam
*liner gel mudah di pakai
*eyeliner gel ni lebih cantik dr eyeliner biasa..

kalau korang terasa nk try guna eye liner gel boleh bel kat fb shop cik anisa /CunsiteShop

*selamt mencuba **

Wednesday, February 27, 2013

tutorial buat reben guna garfu



x sngka kan.. guna garfu je... .. boleh la aply lepasni...


10 punca hati kita jadi gelap dan keras:

10 punca hati kita jadi gelap dan keras:

1-Suka melihat maksiat.
2-Suka melihat tahi.
3-Suka bercakap kotor.
4-Suka berfikiran kotor.
5-Tidak solat.
6-Tidak baca al-Quran
7-Tidak bertahajjud.
8-Tidak berzikir.
9-Tidak berdoa.
10-Sombong dan angkuh.