About

Wednesday, November 16, 2011

totorial buat animasi melalui adobeflash cs3

assalamualikum.. harini cik anisa nk aja buat tutorial flash ni.. sebbnarnya untuk adik angkat tersayang cynta Eina .. hehehhe jom tengok n blaja
bebelom memulakan sesuatu pergerakan kite kene lukis gambar tersebut guna line atau kotak2 yang telah disediakan ikut kesesuaian lukisan kita.. kalau nk buat ikan ni cik anisa guna bentuk square n line..
Nak buat pergerakan... memula.. groupkan objek yang kita da buat...

Lepastu klik
Da jadi kotak camtu klik pulak...  right clik clik disribut to layers pastu clik crete montion tween.
montion tween kegunaanya untuk membuat animasi.. timeline atau timefreme adalah masa sesebuah animasi...
 Kemudian da ade timeline kat situ kite boleh edit pergerakan..

Klik pada time tu... x kira la kat mana... gerakkan ikan...

Ulang proses smpai abes timeline tu...
Buat since baru.  Pastu crete kotak tulis stop atasye.. kemudian klik new symbol

dalm button ni kita kene letak action script (koding)
stop;
                                                                    Set pada button klik ok..
*untuk arahan.. tp bab2 koding ni cik anisa x berape pandai kene tanya budak it hehehhe

Publish..  klik publish...
publish kpda window projektor adalah untuk membolehkan semua komputer walaupon xde sofware flash tengok animasi ini... kalau x publish.. kite x boleh bukak animasi ini dlm komputer orng yang xde flash....
... hehehhehhe.. letih gak wat totorial ni.. harap membantu adik2 yang baru nk belajar buat flash... hehehhehehhe pastikan install flash sebelum buat k.. :)

5 comments:

sha my heart said...

wah, bagus ajar sesuatu =)

Kak Sha teringin nak buat tapi tak ada pula software tu

amy syifa said...

salam..nak tnye ckit.mcm mne nak d/load adobe flash ek?

anisa said...

d/lode?? ape tu eak

A Crack Mirror said...

ohoho...bagus2 kongsi ilmu..dapat pahala..

nway,saya tag awak..check it out k?

http://norhaashley.blogspot.com/2011/11/beauty-contest-from-aina-rahman.html

cunsite said...

tq....